Blog

Minimalista és környezettudatos, ez a kapszula gardrób

2022.09.24 11:11
Minimalista és környezettudatos, ez a kapszula gardrób

Ha követtek minket a social mediában, akkor már láthattatok két bejegyzést az elmúlt időben a kapszula gardróbról. A tudatos vásárlás jegyében kifejezetten szuper választásnak tartjuk ezt a fajta megoldást, ha viszont eddig még nem ismerted, miről is szól ez az elv, akkor mesélünk róla egy kicsit. 

A kevesebb több

A kapszula gardrób elve azt a problémát küszöböli ki, hogy rengeteg ruhád van, de sosincs mit felvenned. Neked is ismerős ez a probléma? Ez a fajta gardrób ugyanis az alapdarabokra épül, amik tökéletesen kombinálhatóak. Több féle megközelítés létezik a darabok számát és típusát illetően is, azonban minden szemléletben közös az, hogy az alapdarabok segítségével végtelenül kombinálható ruhatárat kapsz a saját stílusodnak megfelelően. Attól függetlenül, hogy alapdarabokról beszélünk egy ilyen gardróbot is teljesen személyre tudsz szabni, ha követed az elveket. 

A minimalizmus a kulcs

Az eredeti koncepció a 70-es évek Angliájából származik, ahol Susie Faux nyitott egy üzletet, ahol  jó minőségű, neutrális színű klasszikus darabokat árult, ezzel megkönnyítve a nők életét. Ő azt vallotta a neutrális darabok mindenki számára jól állnak, valamint költséghatékonyabb magasabb minőségű, drágább darabokból kevesebbet vásárolni, mint számos olcsó darabot, amik nem időtállóak és nem kombinálhatóak egymással. 

Fenntarthatóság

Ismered a problémát, amikor veszel egy ruhát, kimosod és hamarosan elkezd kinyúlni és szöszösödni? Ezeken a problémákon nyilván egy darabig lehet segíteni, viszont, ha évente 2-3 olcsóbb darabot veszel valamiből, annak árából akár évekig tartós drágább terméket is vásárolhatsz, így nem csak a pénztárcádat, de a környezetet is kíméled hosszútávon. Egy kapszulagardrób kiépítése nagy költségnek tűnhet az elején, azonban a szezonális darabokon túl (pl.: télikabát), egész évre megvan a kész ruhatárad, amit több évig is viselhetsz. Az alapdarabokból összeállított ruhatár előnye, hogy nincs több impulzus vásárlás, ugyanis nem lesz szükséged végtelen számú darabra, mégis minden alkalomra lesz mihez nyúlnod.

Spórolj időt

A minimalista gardrób megoldással nem csak pénzt, de időt is spórolhatsz hosszútávon. Ismered az érzést, amikor a szekrény alján találtál egy ruhát, amin még címke volt, te pedig már régen elfelejtetted azt is, hogy megvetted? Azáltal, hogy fix darabokkal dolgozol, folyamatosan lesz mit felvenned, valamint kívülről fogod tudni, éppen mi passzol az adott hangulatodhoz. 

Nem kell újratervezni mindent

Ha most fontolgatod a kapszula gardróbod összeállítását, még ne fogj neki a selejtezésnek koncepció nélkül. Nézd meg először is, milyen alapdarabokkal rendelkezel, amik jól kombinálhatóak. Nincs általános recept arra, hogy mit kell mindenképpen tartalmaznia a szekrényednek, amint már fentebb említettük teljesen személyre szabhatóak a színek és a fazonok is, azonban íme néhány ruhadarab, amit érdemes tartalmaznia egy általános minimalista gardróbnak: 

  • Egyszínű rövid ujjú pólók
  • Egyszínű hosszú ujjú felsők
  • Farmernadrág
  • Neutrális pulóver 
  • Ballon kabát 
  • Ing (fehér, fekete)
  • Ceruzaszoknya/Szoknya
  • Pólóruha, nyári ruha, kis fekete ruha
  • Top
  • Blézer, kardigán
  • Rövidnadrág
  • Farmerkabát/bőrkabát

Ezek a darabok csak kiindulási alapot nyújtanak, azonban érdemes semleges színekből kiindulni az elején, ha még nem vagy biztos a színeidben. Ezek mellett a cipőket és ékszereket is érdemes ezekhez igazítani. 

Mutatom, mik azok a darabok, amiket a Vivawelltől érdemes beszerezni, ha kapszula gardróbot szeretnél összeállítani: 

Nana top: 

Az egyik legsokoldalúbb termékünk nem csak melltartóként, nyári topként vagy fürdőruhaként is funkcionálhat ez a darab, így abszolút jolle joker választás. 

Itt találod

Marilyn ceruzaszoknya: 

Ha a tökéletes enyhén alakformáló ceruzaszoknyát keresed, akkor ez a tökéletes választás. Akár a klasszikus fekete, akár a neutrális bézs mellett döntesz, biztosan imádni fogod. 

Itt találod

Gréta felső: 

Klasszikus hosszú ujjú felső, ami ősztől tavaszig tökéletes választás, a hátán egy extra csavarral. 

Itt találod

Panna kardigán: 

Meleg, kényelmes és minden testalkaton tökéletes mutat ez a kardigán. Fekete színével minden gardróbba beleillik, enyhébb időben akár kabátként is használhatod. 

Itt találod

Garbós háromszög ruha: 

Egész évben tökéletes választás, a fekete minden szekrénybe passzol, a kék változat pedig tökéletes, ha erősebb színekkel szeretnéd feltölteni a gardróbod. Nyáron önmagában, hűvösebb időben kardigánnal és harisnyával is szuper választás. 

Itt találod

Forgószél ruha: 

A Tökéletes Kis Fekete. Sportcipővel vagány, magasarkúval elegáns, de mindenhogy elképesztően szexi. 

Itt találod

Hosszított pólóruha: 

Szintén egész évben tökéletes választás, ha a lazább viseleteket kedveled. Fekete, homok és fehér színben minden minimalista gardrób egyik kedvenc darabja. 

Itt találod

Zsebi nadrág: 

Nyárra tökéletes választás rövidnadrágnak vagy akár hosszított póló alá. Ha pedig sportolásról van szó, szintén verhetetlen darab. 

Itt találod