Blog

Önelfogadás, avagy elégedj meg azzal, aki vagy?

2022.06.27 22:23
Önelfogadás, avagy elégedj meg azzal, aki vagy?

Az utóbbi években erősen teret hódított magának a test pozitivitás és az önelfogadás. Szépen lassan rájöttünk az eltelt idő alatt, hogy amit a közösségi médián látunk, az nem mindig valós és egyre kevésbé menő szétretusálni a tested a képeken. 

Amiről viszont kevesebb szó esik a maga az önelfogadás “hogyan” része, ugyanis hiába a rengeteg remek poszt és cikk arról, hogy fogadd el magad, azonban sok év után jöttem rá arra, hogy a közhelyekkel ellentétben, mit is jelent ez számomra a valóságban. 

Mielőtt belevágok a közepébe egy nagyon fontos dolgot szeretnék tisztázni. A test pozitivitás és az önelfogadás nem azonos dolog, habár az első szerves részét képezi a másodiknak és azt gondolom, hogy saját magunk elfogadásának elengedhetetlen része az, hogy szeressük a testünket, legalább egy picit. 

Már egészen kicsit korban találkoznak a gyerekek azzal, hogy mindenki más és más, azonban tinédzser koromban ért az első olyan incidens, ahol szerettem volna inkább más bőrébe bújni a saját testem helyett. Nem is emlékszem már, hogy miért, de egészen biztos, hogy valami banális oka volt.  Sokszor néztem a modellek képeit az újságokban és egy kicsit szerettem volna olyan lenni, mint ők.

A mai világban pontosan ugyanez történik a közösségi médiában, azonban egy nagyon fontos dologra jöttem rá. Másokhoz hasonlítani magad olyan sokszor, mintha egy olyan versenyszámban kellene elindulnod, amiben nincsen tapasztalatod. Valljuk be, hiába irigylem a versenyzongoristákat vagy a modelleket néha, egyszerűen be kell látnom azt, hogy mások vagyunk és itt jön a lényeg. Ne máshoz akarj hasonlítani, mert ugyanolyan sosem leszel és senkiből sincsen kettő.

Az lesz a lényeg, hogy megtaláld azt, amiben Te a legjobb lehetsz. Itt nem kell különösebb dologra vagy tehetségre gondolni. Az önelfogadás számomra nem azt jelenti, hogy belenézel a tükörbe és magadat látva azt mondod, “oké, hát ennyi ment, jó lesz ez is”. Számomra az jelenti az igazi elfogadást, hogy mindig egy kicsit próbálsz jobb lenni a tegnapi önmagadnál, mert valljuk be, sosem lesz egyikünk sem teljesen “kész”, azonban az, hogy mindig próbálsz valamit tanulni, javítani magadon, hozzá fog segíteni idővel ahhoz, hogy büszke lehess magadra és tényleg, őszintén tudd azt mondani magadnak, hogy ‘igen, ez vagyok én”.

Magadat kell büszkévé tenned végső soron. A külső megerősítéssel az a probléma, hogy azoknak az emberek, akik ítélkeznek feletted - legyen szó külső vagy belső dologról - Te csak egy pillanat vagy az életében, veled viszont sokáig ott marad egy rossz pillantás vagy rosszindulatú megjegyzés.De csak ha úgy döntesz, hogy hagyod. Csak rajtad áll, hogy mit kezdesz ezekkel a pillanatokkal, én már nem hagyom, hogy mások határozzák meg azt, aki vagyok, mert tudom, min mentem keresztül, hogy ma itt legyek, és büszke vagyok arra, aki lett belőlem. 

Számodra mit jelent az önelfogadás?