Blog

Miért káros a fast fashion?

2022.06.08 09:12
Miért káros a fast fashion?

A 2000-es évek küszöbén robbant be itthon a köztudatba a fast fashion, azonban ekkor még mindig főként a lokális gyártásban hittek az akkor népszerű magyar ruhamárkák. 

A fast fashion sikere többnyire annak volt köszönhető, hogy folyamatosan változatos árukészlettel tudtak dolgozni, elérhető áron, ami akkoriban kiemelkedő újdonságnak számított, valamint ezen cégek által elérhetővé vált itthon is a “külföldi divat”. 

A fast fashion fő problémája azonban, pontosan az iparág előnyében rejlett. A rekord gyorsaságú kollekció váltások miatt elképesztő mennyiségű szemét termelődött, hiszen az emberek mindig az újabb és jobb darabokat szerették volna megszerezni, így a vásárlók részéről nem volt igény arra, hogy az egyes ruhák strapabíróak legyenek és sokáig tudják őket használni. 

10-15 évnek el kellett telnie, hogy ezek a márkák elkezdjenek a társadalmi felelősségvállalásról beszélni, és megszülessenek az első kollekciók újrahasznosított anyagokból. A Vivawell Clothes 2021 óta használ újrahasznosított anyagokat és bio pamutot, azonban ezek az anyagok itthon a mai napig nehezen beszerezhetőek.

Azonban a nagyvállalatok haladó szellemisége kevés ahhoz, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A vásárlásnál a végfelhasználó hozzáállása lesz a döntő, ugyanis ha nincs igény szezononként több kollekcióra, mert időtálló darabokat vásárolunk, akkor a nagyvállalatoknak sem lesz érdekében rengeteg kollekciót legyártani a kereslet hiánya miatt. Egy felmérés szerint legalább 50x kell hordanod egy ruhadarabot ahhoz, hogy megtérüljön a gyártás során keletkezett környezeti hatás. Ebből is jól látszik, hogy a minőségi, időtálló darabok alkotják a fenntartható divat alapját. 

Mennyi az annyi? 

A fast fashion egyik legfontosabb ismérve, hogy olcsó. Egyrészt azért, mert tömeggyártásban készül, másrészt a már fent említett minőségi okok végett. Nézzük meg kicsit részletesebben, hogyan is néz ki egy időtálló darab és egy fast fashion darab összehasonlítása, ha árakról van szó. Az összehasonlításhoz egy Vivawell Clothes és egy fast fashion márka hasonló darabját választottuk ki. 

Vivawell Clothes Hosszított pólóruha:

Ár: 14.990 Ft

Összetétel: Tengeri hulladékból készült poliészter és biopamut

Származási ország: Magyarország

H&M Lábszárközépig érő pólóruha:

Ár: 5995 Ft

Összetétel: Pamut

Származási ország: Bangladesh 

A fast fashion üzletek esetében sajnos sokszor előfordul, hogy a harmadik negyedik mosás után már bolyhosodni kezdenek, azonban erre megoldást jelenthet az elején egy szösztelenítő. Számoljunk átlagosan a környezeti hatások figyelembe vételével 8-10 mosással, ami heti egy viselet esetén 2 hónapos élettartamot jelent. Amennyiben ritkábban viseled, egy nyári szezonról beszélhetünk. 

Ez a cikk nem feltétlenül a  mi ruháinkról szól, azonban ezeknek a daraboknak a gyártásába látunk legjobban bele, így ezt szerettük volna példának felhozni. 

A Vivawell Clothes ruhákat úgy alkottuk meg, hogy magas minőségének köszönhetően ellenállóbb legyen környezeti hatásoknak köszönhetően, valamint jobban bírja a mosást is. Mivel nem régen alakult márka vagyunk, így nem tudunk több évre visszamenőleg statisztikát gyártani, azonban az összes termékünket a kezdetek óta mi magunk is viseljük, ami a pólóruha esetében másfél éves hordási periódust jelent, ez heti egy viselettel számolva 78 mosás, ritkább felvétellel pedig legalább 40-50 mosás. 

Annak érdekében, hogy pontos legyen az összehasonlítás, másfél év alatt ez egy darab Vivawell Clothes hosszított pólóruha, míg a H&M Lábszárközépig érő pólóruhából körülbelül 3 darabbal érdemes számolni. Ha szigorúan nézzük, árban közel hasonló eredményt kapunk, azonban a mennyiség nem lesz mindegy a szemét termelés szempontjából, valamint hogy a H&M esetében ez háromszoros szállítást jelent Bangladeshből Magyarországra. 

Ez a cikk nem arra buzdít elsősorban, hogy vásároljatok tőlünk, hanem, hogy vásároljatok tudatosan, az összes tényező figyelembevételével, mint például az élettartam, szállítási környezetszennyezés vagy az etikus előállítás. 

Poliészter? Akkor az műanyag igaz? 

Az újrahasznosított szintetikus anyagok (pl.: poliészter) újrafeldolgozáskor 35-50%-al kevesebb energiát és 79%-al kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, mint az eredeti szintetikus anyag használata. Ezek már nem a nylon és műanyag érzetű anyagok, mint régen, összes poliészterből készült ruhánk légáteresztő és enyhén alakformáló. 

Ezzel a módszerrel tudunk a szemétnek új arcot adni, újra használni a tengerben lévő PET palackot vagy beszakadt halászhálót. Ezek a ruhák már új életet kaptak és akár a harmadik életüket is megkezdhetik, hiszen újra és újra felhasználhatók és hasznosíthatók az alapanyagok. 

Sajnos ezáltal a mikro-műanyagot nem tudjuk eltünteti, ez a probléma olyan, ami még megoldásra vár a jövőben.