Blog

Minősítések a ruhaiparban

2022.09.04 18:19
Minősítések a ruhaiparban

Miért is jó az OEKO-TEX minősítés?

Nagyon örültem, amikor nem olyan régen anyagvásárlás során találtam rengeteg öko-text minősítésű anyagot, ezért gyorsan le is csaptam rájuk. Miközben a varrodába tartottam azonban eszembe jutott, hogy valószínűleg sok fogyasztó nem tudja, hogy mit is jelent ez a minősítés fogyasztási szempontból, ezért ma hoztam neked egy rövid ismertetőt, hogy miért is érdemes ilyen minősítéssel ellátott darabokat választani.

Egy kis történelem

Az 1990-es évek elején először Svájcban és Németországban vezettek be a textilanyagok körében olyan vizsgálati módszereket, amelyeket korábban csak más analitikai területeken alkalmaztak. Ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy még az olyan természetes szálasanyagok, mint a pamut, tartalmazhatnak az egészségre káros anyagokat, mint például nehézfémeketformaldehidet stb. Amikor világossá vált, hogy a textíliákban lehetnek az egészségre ártalmas anyagok, még nem létezett a textíliák humánökológiai minőségének megítéléséhez megbízható termékvédjegy, amely a fogyasztóközönséget tájékoztatta volna, sem pedig egységes határérték-rendszer, amely a textilgyáraknak és a ruhaipari vállalatoknak útmutatást adott volna arra, hogy a textiltermékekben előforduló ártalmas anyagok milyen mennyisége tekinthető még elfogadhatónak anélkül, hogy azok az egészségre ártalmasak lennének. 1992-ben létrejött a nemzetközi OEKO-TEX Szervezet, jelenleg 17 független vizsgáló és kutató intézet tartozik a szervezethez.

STANDARD 100 by OEKO-TEX

A STANDARD 100 by OEKO-TEX szabvány célja, hogy a fogyasztóközönséget megbízható módon tájékoztassa arról, hogy az OEKO-TEX által tanúsított termék az egészségre nem ártalmas. 

Oké, de mit jelent ez a gyakorlatban? 

Maga a minősítés széleskörű vizsgálattal kezdődik, ahol több száz paramétert vizsgálnak. 

A vizsgálat eredménye alapján külön minősítés vonatkozik a csecsemők és gyerekeknek szánt, a testtel közvetlenül érintkező, bőrrel közvetlenül nem érintkező és a dekorációs anyagokra. 

Step by Oeko-tex

A Step by Oeko-tex a Standard 100 minősítésnek a továbbfejlesztése, ami a fenntartható textil- és bőrgyártás elveit veszi figyelembe. Ezzel szeretnék ösztönözni a gyártókat a környezetvédelemre és a szociális felelősségérzetre. 

A minősítés során figyelembe veszik a gyártás környezetre gyakorolt hatásait. 

Ilyen például: 

  • a szennyvíz és a szennyezett levegő tisztítása
  • az energiatakarékosság
  • a gyerekmunka tilalma 

És számos további szempont is. 

Made in Green by Oeko-tex

Ez a minősítés az első kettő megfeleléséből származik, ugyanis azok a cégek, akik a STEP minősítést a legmagasabb kritériumoknak megfelelően érték el, valamint nem található a Standard 100 listából káros anyag a termékekben, kérhetik a Made in Green minősítést is. 

Ezek a minősítések nagyon fontos támpontot adhatnak a tudatos vásárláshoz, ugyanis amennyiben OEKO-TEX minősítéssel ellátott anyagot, ruhát vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy az adott minősítés kritériumainak megfelel. 

Ezek a minősítések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a tudatos vásárló ténylegesen tisztában legyen a termék gyártási útjával és eredetével kapcsolatban. 

Te találkoztál már ezekkel a minősítésekkel?